Το πρωί του Σαββάτου 9/12/2017 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη του ΠΜΣ-ΕΠΤΕΠΠ στο «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον, η οποία οργανώθηκε από τον Καθηγητή Παναγιώτη Δημόπουλο, ενώ την επίσκεψη συνόδευσαν καθ` όλη τη διάρκειά της, εκτός του κ. Δημόπουλου, ο Γενικός Διευθυντής του νεοσύστατου φορέα διαχείρισης του Πάρκου κ. Τάσος Λύτρας και ο Διευθυντής του ΠΜΣ-ΕΠΤΕΠΠ κ. Βαρελίδης.

Οι φοιτητές του ΠΜΣ έκαναν μια 4ωρη περιήγηση στις εγκαταστάσεις του μητροπολιτικού Πάρκου κατά την οποία ο κ. Λύτρας σε συνεργασία με τον κ. Δημόπουλο παρουσίασαν αναλυτικά στους φοιτητές τα φυσικά και τεχνικά δεδομένα της υπάρχουσας κατάστασης, τα βασικά αίτια αυτής της κατάστασης και τα γενικά και επιμέρους προβλήματα διαχείρισης που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος φορέας.

Πραγματοποιήθηκε επίσης επίσκεψη στο εκκλησάκι του Αγ. Παύλου εντός του Πάρκου (έργο του Αθ. Κουτσογιάννη, κατόπιν ανάθεσης της μελέτης – κατασκευής στο γραφείο Δημ. Πικιώνη, 1958 – 1960) και ο κ. Βαρελίδης, παρουσίασε τη λογική της σύνθεσης και την τεχνική της υλοποίησης του έργου και – με αφορμή το έργο – παρουσίασε τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική προσέγγιση του Πικιώνη, που ενσωματώνει μνήμες, τρόπους και μορφές από την ανώνυμη λαϊκή αρχιτεκτονική και υιοθετεί μια ήπια, αρμονική σχέση μεταξύ τόπου, τοπίου και παράδοσης.

Επισημαίνεται ότι – όπως σημείωσε και ο κ. Δημόπουλος – υπάρχει για τους φοιτητές του ΠΜΣ μεγάλο πεδίο ανάπτυξης διπλωματικών εργασιών πάνω σε εφαρμοσμένα, ρεαλιστικά και πρωτότυπα ερευνητικά ζητήματα που απασχολούν αυτήν τη στιγμή το φορέα διαχείρισης σε ποικιλία διαθεματικών πεδίων είτε για το σύνολο της έκτασης (750 στρέμματα που διαχειρίζεται ο φορέας, από τα 913 στρ. της συνολικής έκτασης) είτε μέχρι την κλίμακα των επιμέρους υποενοτήτων της.

Τέτοια είναι – για παράδειγμα – ζητήματα βιοποικιλότητας και οικολογίας, ζητήματα χρήσεων γης και δραστηριοτήτων εντός και εκτός του πάρκου, ζητήματα ένταξης και διασυνδέσεων του πάρκου με τις περιβάλλουσες αστικές ενότητες, θέματα σχεδιασμού του πάρκου ή επιμέρους ενοτήτων του υπό το πρίσμα του «πολιτιστικού τοπίου» ή – τέλος – ζητήματα σχεδιασμού του πάρκου ως συνόλου σύνθετων οικοσυστημικών υπηρεσιών (προμηθευτικές, ρυθμιστικές, διατήρησης, πολιτισμικές), που συνδυάζουν φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον σε μια ιστορική, διαχρονική συνέχεια και εμπεριέχουν αλληλένδετα στοιχεία, ίχνη και μνήμες της κοινωνικής και πολεοδομικής εξέλιξης, της χλωρίδας και πανίδας του τόπου, της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, της γεωμορφολογίας, των τοπικών υδάτινων πόρων, του τοπικού κλίματος κ.λπ.

 

Ιστοσελίδα Πάρκου: http://www.parkotritsis.gr/

Δείτε στοιχεία για το Πάρκο στην ιστοσελίδα: http://www.ornithologiki.gr/page_in.php?tID=1968

Δείτε το χάρτη του Πάρκου στο link: http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=362